in one of my Posts I have explained how to calculate and work with Overtime hours in MS Project 2013, so I am not going to do it again. This time I will explain how to apply different Overtime Rate (as well as Regular). Suppose that you have John who has to work on Task, and his regular rate is $100 per hour, and overtime rate is $200 per hour. But on this specific Task you what pay him $400 for overtime work, and $100 for regular work (per hour of course).
Let’s go. First I will create John as Resource and I will put those numbers in MS PROJECT 2013.
When I double click on John I will put $100 for regular work and 400 per Overtime work for John in Table B!
Now I will create Task, an assign John to that Task!
Now I will make 20 hours as overtime.
When you double click on the lower part of the screen go to Format Tab and then choose this:
I will put 20 hours as overtime:
Let’s take a look at the Cost Table:
20 hours regular work * $100 = $2000, and 20 hours overtime work * $200 = $4000. $2000+$4000=$6000!
But we want another overtime rate! Use Task Usage View:
Back to the Cost Table:
20 hours regular work * $100 = $2000, and 20 hours overtime work * $400 = $8000. $2000+$8000=$10000!
It is a little bit tricky, but now you know how!