Actuals on Summary Tasks in MS PROJECT 2013

Hi,

today I will answer on may questions I’ve got from my Blog Readers, regarding to entering  % Complete, and Actual work in Summary Task, instead in Sub Tasks. I will do it in MS PROJECT 2013!

As always, I’m going to create simple Project:

image 

few Resources:

image

and I will assign Resources to Sub Tasks:

image

As you can see I added % Complete, Work, and Actual work in Gant Chart View.

Now suppose that I finished all Tasks below Summary Task 50%, on time. I will put 50% in % Complete, and I will get:

image

WOW! Did you expect something else? I bet you did! I will explain the results:

  • Total work is 88 hours
  • I have two “branches”: Task1 – Task 3 (Branch 1), and Task 4 (Branch 2)
  • 50% Complete means I have 44 hours completed.
  • Since I have two branches, 44 / 2 = 22, e.g. 22 hours was spent on Branch1, and 22 hours on Branch 2
  • Task 1 has 8 work hours, so it is 100% completed. Task 2 has 16 work hours, and I have 14 hours remaining (22 – 8 spent on Task 1 = 14). So % complete is 14/16 = 0,87 (87%). There is no remaining available hours for Task 3 so it remains at 0%
  • Task 4 (from Branch 2) has Actual work 22 hours (as explained above), and it has 40 hours Work so it is 22/40= 55% completed.

Let me give you another example. I will create New Schedule like this:

image

  • I have 3 Branches (Branch 1: Task 1 – Task 2, Branch 2: Task 3 – Task 4, and Branch 3: Task 5)
  • Forget about over allocation, it is not important for our case.
  • Total hours (work) is 216 hours: Branch1: 40 hours, Branch 2: 80 hours, and Branch 3: 96 hours).
  • Now I will make Summary Task 50% Completed:

image

  • 50% complete from total Work is 216 / 2 = 108 hours
  • Since I have 3 Branches those hours will be distributed among those branches with 108 / 3 = 36 hours per Branch
  • Task 1 in Branch 1 has 16 hours work, so it is 100% completed. Remaining hours for distribution in this branch is 36-16=20 hours
  • Task 2 in Branch 1 has 24 hours work, actual work is 20 hours, so it is 20/24=83% completed. Remaining hours for distribution in 0 hours
  • Task 3 in Branch 2 has 40 hours work, actual work is 36 hours, so it is 36/40=90% completed. Remaining hours for distribution in 0 hours
  • Task 5 in Branch 3 has 96 hours work, actual work is 36 hours, so it is 36/96=38% completed. Remaining hours for distribution in 0 hours

But what if I did not put anything in %Complete field, but I put 108 hours in Actual work field in Summary Task? What would happen? Same as I put 50% in %Complete in Summary Task field!

You do not believe me? Try it!

Regards!

Advertisements

About Nenad Trajkovski

Location: Zagreb, Croatia Occupation: Project Manager Interests: Project Management and MS PROJECT He was born in Zagreb, Croatia at 1963. After completing his college he started working on projects in different business areas (banking, manufacturing, automotive industry, distribution, oil companies, etc.) developing and implementing ERP systems into different companies. He has got a lot of experience working with people in different business processes and also possesses great knowledge in information technologies and financial services. Today he works as a business consultant, adn Project Manager in PERPETUUM MOBILE d.o.o. Zagreb. He is a regular lecturer for Project Management in MS Innovation Center in Varaždin, Logosoft Sarajevo in Bosnia and Herzegovina and SEAVUS GROUP in Skopje Macedonia. He was named the best lecturer of WINDAYS 2008 while his lecture was also voted as the best. In addition, he was in TOP 10 lecturers at the MS SINERGY 2009 and MS VISIA 2009, 2010. Shares first place as the best lecturer of KulenDays 2009 and 2010 and PMI Conference 2009 in Zagreb. He is also a regular lecturer in the MS Community. He is a Certified Accountant and a PMP (Project Manager Professional) and a PMI-RMP (Risk Manager Professional), MCP, MCT, and Microsoft Certified Technical Specialist - Microsoft Project 2010. From 01.01.2012 awarded with MVP (Microsoft Most Valuable Proffesional - Microsoft Project)!
This entry was posted in MICROSOFT PROJECT, Microsoft PRoject 2010, Microsoft Project 2013, MS PROJECT 2010 and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s