## Task Types and how they affect the Schedule–Part 3

Hi,

I am going on with Task Types. I will make both Task: Read the Article as Fixed work:

As you can see, this task type is always Effort driven. I will assign John to this Task, and I will get:

First I will change the Units field from 100% to 150%, and I will get:

Work is same = 16 hours! Because John can work with 150% capacity, he will work 8 * 150% = 12 hours at first day, and remaining 4 hours at second day, to fulfill 16 hours! But why is Duration=1,33 days? It seem it should be 1,5 day (because John will work only 4 hours at second day, instead of 8)! Well here is the explanation! Because I put 150% in Unit, MS PROJECT assumes that John has to work 12 hours / day (150% * 8 hours= 12 hours). And the Duration is calculated: 12 hours on first day = 1 day! 4 hours on second day (4/12)= 0,33, and total is = 1 + 0,33 = 1,33

OK. Now I will go back to initially Setup:

and I will change Work to 32 hours, click on OK button, and I will get:

Work is 32 hours!  The Magic Formula is Work = Duration * Units, and that means 32 = Duration * 100%. Because 1 day has 8 working hours It will be 32/8 = 4 days in the Duration field.

Finally I will (from initial setup) change the Duration from 2 to 3 days, click on the OK button, and I will get:

Because we have Fixed work, and the Duration is 3 days instead of 2, MS PROJECT 2010 will divide 16 hours (Fixed work) with 3 days and, 16/3 = 5,33 hours per day.

Now I will make a Task as a Fixed Duration type:

I will now change Units from 100% to 150% and I will get:

Because the Magic Formula is: Work = Duration * Units, and Duration is Fixed, it means: Work = 2 days * 150%= 16 hours * 1,5 = 24 hours in two days!

Now I will change Work from to 32 hours, and I will get:

As you can see, because Duration is fixed, John will have to work 32 hours in 2 days, and it means 16 hours per day! Finally I will change the Duration field from 2 to 3 days, and I will get:

The Work is now 24 hours, because 3 days duration mean 3 * 8 hours = 24 hours.

In my next post I will explain what happens when I assign additional resource with different type of resource on effort and non effort driven Tasks.

Regards,