I will continue with my last Post.
I will add John to the Task1.
As you can see, in the Work field there is 16 hours (2 days X 8 hours per day).
I will now assign Mary with 50% units, and that means that she is only 50% available for the Task 1.
and I will get:
As you can see I have two possibilities. If I choose “Increase total work because the task requires more person-hours. Keep duration constant”! I will get 24 hours in the Work field, and I in the Task Usage View I will get:
As you can see John will work 8 hours per day, and Mary 4 hours per day. So it makes 24 hours in total.
If I choose another option: “Reduce duration so the task end sooner, but requires same amount of work (person-hours)”! I will get:
As you can see, Task Duration is now 1,33 days, and in the Work field I got 16 hours. Now let’s see Task Usage View:
Since I add Mary with 50% on the task and I want to keep same amount of work (that is 16 hours) those hours has to be split between John and Mary. On the first day, John and Mary will work their full time (e.g. John 100% and it mean 8 hours, and Mary 4 hours per day). That is 12 hours. And now MS PROJECT 2010 has to split remaining work and that is 16-12 hours = 4 hours! John will work 2/3 (e.g. 66,67%), and Mary 1/3 (e.g. 33,33%), and that is 2,67 hours for John, and 1,33 hours for Mary!
Now suppose that I assign both John and Mary to the Task 2.
Duration is three days, both John and Mary will work 8 hours per day and that make 8 hours per day X 3 days X 2 persons = 48 hours!
OK! Now I will remove John from the Task!
and I will get:
First, I will choose: “Decrease the total work because the task requires less person-hours. Keep duration constant”, and I will get:
As you can see, task have same duration (3 days), but it will take only 24 hours, instead of 48!
Now, I will choose the second option: “Increase duration so the task ends later but requires the same total work (person hours)”, and I will get:
As you can see, Mary will work 8 hours per day, and to fulfill 48 hours she has to work 48/8 = 6 days.
Finally, I will choose: “Increase the hours that resources work per day. Keep duration the same”, and I will get:
As you can see, Duration is the same (3 days), Work is the same (48 hours), but Mary has to work with 200% of her capacity per day. Let’s look at the Task Usage View:
That is all for today!